Het verwijderen van asbest oftewel, asbestsanering, gaat volgens een vast stappenplan. Vooraf dient het nodige aan documentatie beschikbaar te zijn voordat de asbestsanering plaats kan vinden. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van het asbestsaneringsproces:
-
Asbest verdachte toepassing aantreffen
Het gehele proces begint ermee dat u weet, of vermoedt dat er asbest in uw gebouw of constructie aanwezig is. Een aanwijzing of het om asbest gaat is de tijd waarin het gebouw gemaakt is. Asbest is vooral toegepast in de tijd na de Tweede Wereldoorlog en voor 1993. Daarbij zijn asbesthoudende materialen vaak te herkennen aan een honingraatstructuur in het materiaal en een vezelachtige structuur op het breukvlak. Om u te helpen waar u asbest kunt vinden heeft Asbest-Assist een asbestwoning ontwikkelt waarop duidelijk is aangegeven waar asbest gevonden kan worden. Bekijk de abestwoning hier.
-
Asbest inventarisatie conform SC 540
Als u een asbestverdachte toepassing aantreft en wil laten verwijderen dan dient hier een asbestinventarisatierapport van te worden opgesteld. Het inventariseren van gebouwen gebeurd door onafhankelijke gecertificeerde bedrijven (en dus niet door een asbestsaneerder). De asbestinventariseerder neemt monsters van asbestverdachte toepassingen en laat deze analyseren in een laboratorium. Aan de hand van de resultaten stelt het bureau een officieel rapport op met de bevindingen.
-
Sloopmelding
Voor het verwijderen van asbest is toestemming van de gemeente nodig. Met het nieuwe bouwbesluit dat is ingegaan sinds 2012 is de sloopvergunning voor het verwijderen van asbest vervangen door een sloopmelding. Deze sloopmelding is te doen via het digitale omgevingsloket. Bij de informatie die moet worden ingevuld moet nog het gemaakte asbestinventarisatierapport en een werkplan conform SC 530 worden ingeleverd. Vier weken na de melding mag er gestart worden met de sanering. Voor leegstaande woningen en gevallen waarbij het gebruiksgenot wordt belemmert geldt een termijn van vijf werkdagen. Asbest-Assist kan u helpen met het verkrijgen van een asbestinventarisatierapport. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.
-
Asbestsanering
Zodra het asbestinventarisatierapport en de sloopmelding in orde zijn kan er gestart worden met de asbestsanering. Asbest-Assist voert de saneringen netjes en geheel conform de geldende wet- en regelgeving uit. Dit betekent dat de bekende mannen in witte pakken aan het werk gaan en dat zij en het vrijkomende materiaal het gebied of ruimte waarin de asbestsanering plaatsvindt alleen verlaten met een speciale doucheprocedure.
Zodra de saneringswerkzaamheden klaar zijn wordt het werk gecontroleerd door een geaccrediteerd laboratorium conform de NEN2990. Als het werk goed bevonden is wordt hier een vrijgavecertificaat voor uitgegeven en kan alles worden afgebroken en netjes worden opgeruimd. Dit vrijgavecertificaat, samen met een stortbewijs van een erkende stortplaats waar het asbest is gestort kan worden ingeleverd bij de gemeente om te bewijzen dat het asbest conform de geldende wet- en regelgeving is verwijderd.
Wat kan Asbest-Assist betekenen bij een asbestsanering?
Asbest-Assist kan u het voornoemde traject in zijn geheel uit handen nemen. Nadat u het vermoeden heeft dat er asbest in uw opstal aanwezig is kunnen wij voor u de inventarisatie regelen, de sloopmelding doen en de asbestverwijdering uitvoeren. Uiteraard wordt een en ander van te voren zorgvuldig en duidelijk geoffreerd aan u. Na afloop werkzaamheden worden de stort- en transportbonnen alsmede de vrijgave certificaten aan u overhandigd.
Wilt u meer informatie over het asbestsanerings traject of is vrijblijvend praten over de verschillende saneringsmogelijkheden, dan kunt u altijd bellen met: 0348-688018. U kunt ook het contactformulier invullen, dan nemen wij contact met u op.